woensdag 3 maart 2010

Kruis tekening - test, Audrey MacAllan

"Kruistekening" (Cross Test)

Overgenomen uit de blog van Joep Eikenboom : http://vo-extrales.blogspot.com/
Achtergrond
Bestudeert men werken van kunstenaars uit de Renaissance, die bv. Madonnabeelden schilderden, dan kan men uit de symbolen die ze gebruikten de initiatiegraad afleiden die hadden deze kunstenaars bereikt.
Bij de studie van de biografie van de 12 apostelen (Leonardo da Vinci) ontdekt men dan het volgende: Andreas, die op een X vormig kruis gekruisigd werd, groef altijd putten, waar dan "levend" water uitkwam. Dit is een beeld van het etherische. X is dus een etherkruis.

Sint Joris (+ kruis) overwon de draak. Het lichaam van de mens is een draak. (vgl. Johannes Tomasius in de Mysteriedrama's van R. Steiner.)
Wat kan men uit de test halen: -Kan het kind een kruis maken? -Aan welke kant van de lijn tekent het kind het kruis? -Kan het de middellijn (vertikaal/horizontaal) kruisen? -Welke verhouding heeft het kind tot het kruis? -Welk kruis tekent het? -Soms ziet men dat het kind het kruis vanuit een heel andere richting tekent, bijvoorbeeld van onder naar boven en van rechts naar links, of bij het diagonale kruis van onderaf.

Daarin ziet men dan weer het beeld van de krachtenstromingen (uit de 1909 voordrachten), die in het lichaam van het kind werken. Ditzelfde ziet men dan in andere testen (bv. de "Bloem-staf"). Wat zegt dit nu over het kind? Ofwel is dan het astraallichaam te sterk inwerkend (wanneer het kind van onderaf naar boven tekent), ofwel het etherlichaam is een te sterke zuigende kracht.ALGEMENE OPMERKING: A.Mc.A. wil er de nadruk opleggen dat we voor al deze fenomenen geen concrete antwoorden hebben en dat het ook niet goed is die te hebben en kinderen meteen te labelen, zelf al te gefixeerde ideeën te hebben. Je moet altijd op een open manier naar het kind kijken en alles vergelijken met de andere oefeningen, die je doet. Je moet een hele reeks fenomeen verzamelend hebben en deze dan samenbrengen met uw ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten